Jelölt halakRekord halakStatisztikákSzép fogásokVezetőség, tisztségviselőkVasas Sport Horgász Egyesület, Jászberény
A Vasas horgásztóról írtákAktuális hírek, információkEseménynaptár, események 2013Horgászvizsga időpontok 2013Versenyek
Fogható halakHal darab és méretkorlátozásHorgászrend, horgászatra vonatkozó szabályokTelepítések
Zúgó-teknő és holtágVálykos (stéges)
EngedélyekÖsszesített árlista
Megközelítés, elérhetőség, GPSNapijegy vásárlásTérkép, útvonal tervezés
Letölhető dokumentumok
PalmToursOffice.comNyitó oldal      Kapcsolat      Honlap térkép    
     VASAS.horgaszto.net
5100 Jászberény    térkép   

 vasas@horgaszto.net         
   // www.vasas.horgaszto.net / Hírek / A Vasas horgásztóról írták / [2012.06.22.] Horgászok hatvan éve

[2012.06.22.] Horgászok hatvan éve

Dátum: 2012.06.22.
Szerző: Kiss Erika @ Tutihir.hu

Aki szeret horgászni, az jól ismeri a Vasas Horgásztó környékét, talán még sokat dolgozik is azért, hogy gyönyörűen gondozott, békés része legyen ez Jászberénynek. Aki nem áztatja a zsinórt semmilyen vízben, annak csodavilág tárul a szeme elé, ha egyszer veszi a fáradságot és kisétál vagy kerekezik egyet a város északi szélén.

Jászberénynek fontos területe volt ez, mert a vizenyős, a Zagyva által gyakran elöntött részen azért gazdálkodtak is. Nem volt az véletlen, hogy 1800-ban nepomuki Szent János tiszteletére szobrot állítottak azon a részen, amikor még a vasút, de a zúgó sem létezett. A szobor sok viszontagságot kibírt, s most ismét megújulva tekint le a környékre, ahol sok békés, jószándékú ember jár nap, mint nap. A területet ugyanis a Vasas Horgászegyesület gondozza immár hatvan éve példásan.
alt

XIX.- XX. században jelentős volt ott vályogvetés. Ez a tevékenység adta a lehetőséget arra, hogy halastó, horgásztó vegye át a helyet a vályog kitermelése után. Az első halastavi hasznosítás még az 1930-as években történt Berzátzy László (a képző ének-zene tanára, a Palotásy Dalkör karnagya is volt) jóvoltából, aki a várostól bérbe vette a területet, és halastavat hozott létre. Sokat költött rá, hiszen a halak telepítése nem volt olcsó mulatság. Aztán nagyot vesztett is rajta, mert az 1937-es óriási árvíz a halakat mind elvitte, bele a Zagyvába, és onnan tovább. Az árvízi biztonság korábban is nagy gond volt, s ekkor végre állami támogatással megtörtént a Zagyva újabb szabályozása, sok kanyart, kacskaringót levágtak, melyek a vízjárást gyorsították. A folyót ölelő északi gát is ekkor létesült a vashídtól sok kilométeren át.
alt


Berzátzy László halastava ugyan megmaradt, de arról az államosítás után másként gondoskodtak. A horgászok összefogtak, és 1952-ben megalakították a Vasas Horgászegyesületet. Azóta óvják, vigyázzák, gondozzák a mintegy 6 hektáros területet. Mizsei András, az egyesület jelenlegi elnöke mesélte, főként az aprítógépgyári horgászok vettek részt az alapításban. Tízen voltak 60 évvel ezelőtt, s egyikük, Fabriczius László még él, bár sajnos horgászni már nem tud kijárni. A jelenlegi taglétszám 1170, és 200 személynek van területi jegye. Megyénkben a második legnagyobb horgászegyesület ezzel.A terület gondozására sokat áldoznak, anyagiakat is, de sokan munkájukat adják ahhoz, hogy a gondozott, tiszta, békés környezet mindig kellemes legyen. A takarítás, fűnyírás mellett a vízterület gyógykotrására is áldoznak és a haltelepítésre is. Évente 100 mázsa ponty, kisebb részben csuka, süllő, harcsa is kerül a vízbe itt a horgászok örömére. Több vízfelület is van, de horgászatra nem használják mindet, mert van ahol a vályogvetés után óriási a szintkülönbség. A növényzet alaposan benőtte, vízimadarak békés költőhelye, de a horgászok ismerik azt az őzcsaládot is, mely a területen él évek óta.

alt


Aki szereti a békés, nyugalmas szép környezetet, az kellemes sétát tehet a horgásztó területén, ahol a családias jelleget az is mutatja, hogy sokaknak saját helyük van, névvel is megjelölve. Egy-egy stégre kis fabódé, eső/árnyékvédő kis kalyiba is került. Nepomuki Szent János pedig védi is az arra járókat, hiszen az a dolga, hogy őrizze a hidakat, a vizeket, a halászó és horgászó embereket is.
Oldal URL


A jelenlegi oldal elsődleges címe: http://vasas.horgaszto.net/Horgaszok-hatvan-eve-Jaszberenyben-a-Vasas-horgasztonal-36/
Továbbá az alábbi címen is elérhető: http://vasas.horgaszto.net/doc36/

Formátumok


A dokumentum megtekinthető az alábbi formátumokban is:
- Microsoft Word Document formátum: http://vasas.horgaszto.net/d36-[2012-06-22-]-Horgszok-hatvan-ve.doc

Kulcsszavak

Partnerek


 
 
     

Ugrás az oldal tetejére | vasas.horgaszto.net nyitó oldal | Kapcsolat | Honlap térkép, sitemap

Copyright 2012-2014 © WWW.MAXELINE.HU Kft.